Martingale på rouletten slutar sällan bra

Jag tror att de flesta vet vad Martingale är för något. Men för den som inte vet det kan jag göra en kort upplysning. Martingale är en satsningsstrategi som går ut på att hela tiden vinna. Det är inte en optimal strategi, vilket man kanske inte heller ska förvänta sig. Men för att spela med Martingale-strategin ska du hitta ett spela som är så nära 50/50-chans som möjligt. Till exempel kan du satsa på rött eller svart i roulette som är mycket nära 50/50. Om du väljer att satsa 10 kronor i första rundan och sedan vinner, börjar du om och satsar 10 kronor igen. Men om du skulle förlora så dubblar du insatsen till 20 kronor. Om du vinner den här gången börjar du om på 10 kronor igen. Men om du skulle förlora två gånger så dubblar du insatsen igen till 40 kronor. Förlorar du igen så dubblar du insatsen till 80 kronor. Så där håller det på tills du vinner. Och när du väl vinner är det bara att gå tillbaka till originalinsatsen som i mitt exempel var 10 kronor.

Det här är alltså ett sätt att jaga igen förluster med dubbelt så stor risk varje gång. Vinsterna som man drar hem är de där 10 kronorna (eller annan storlek på startinsatsen) som man vinner första gången i snitt varannan gång.

Problemet med Martingale är att det kan bli helt sjuka belopp som man kommer upp i. Kolla bara om man skulle förlora 10 gånger i rad med 10 kronor i insats:

1a satsning: 10 kronor
2a satsning: 20 kronor
3e satsning: 40 kronor
4e satsning: 80 kronor
5e satsning: 160 kronor
6e satsning: 320 kronor
7e satsning: 640 kronor
8e satsning: 1280 kronor
9e satsning: 2560 kronor
10e satsning: 5120 kronor

Detta kan så klart hända. Tänk att behöva satsa över 5000 kronor för att jaga ikapp sina förluster. Och sedan att veta att det blir 10000 kronor om man skulle förlora igen.

Jag förlorade inte jättemycket när jag körde lite martingale på rouletten häromdagen, men det blev tillräckligt för att det skulle svida. Så jag rekommenderar inte den här strategin till någon.